La novel·la psicològicaQuè és?
La novel·la psicològica és un tipus de novel·la que va sorgir a principis del segle XX amb figures com Marcel Proust (A la recerca del temps perdut) o James Joyce(Ulisses) .L'utilització d'aquest tipus de novel·la s'entén com l'intent de reflectir el món interior dels personatges, els seus pensaments, vida interior, maduració i evolució, sentiments, caràcter, ideologia, visió del món, escala de valors... Els narradors es valen de diversos recursos per aconseguir-ho.

Com podem diferenciar la novel·la psicològica d'altres?


Per a diferenciar una novel·la psicològica de qualsevol altra hi ha que fixar-se de que fa ús, es a dir, les característiques que presenta, els temes que tracta, ...

Les característiques que defineixen la novel·la psicològica sòn:

  • La subjectivitzaciónovel.la_psicològica1.jpg
  • La introspecció en la psicologia
  • El món interior del protagonista (característica presa com a base dels estudis de Sigmund Freud)
  • La utilització del discurs directe lliure i el monòleg interior


A més d'aquestes característiques, hi estan els temes ha tractar (important és l'imatge de la dona perquè creien que la seua psicologia era més complexa) i els tipus de personatges principals (com ens explica l'esquema ).

Quins autors caldria destacar?

Els dos autors més importants en català d'aquest tipus de literatura són Llorenç Villalonga (Mort de Dama) i Mercé Rodoreda (Aloma , La plaça del Diamant). En un segon terme hi ha figures com Miquel Llor (Laura a la ciutat dels sants) o Carles Soldevila (trilogia formada per Fanny, Eva i Valentina).

Llorenç Villalonga


Llorenç_Villalonga_al_balcó.jpgLlorenç Villalonga i Pons va néixer a Ciutat de Mallorca l'any 1897 i hi va morir l'any 1980. Escriptor i psiquiatre. Llicenciat en medicina. Es va especialitzar en psiquiatria a França, on conegué l'obra de l'escriptor Marcel Proust, del qual va adquirir influència, sobretot pel que fa a la novel·la psicològica.
Durant el batxillerat comença a interessar-se per la literatura i sera en 1931 quan publique la seua primera novel·la, Mort de Dama.A partir de 1932 s´intensifiquen les col·laboracions periodístiques i entra en contacte amb els cercles intel·lectuals mallorquins més cosmopolites i amb artistes i escriptors estrangers.
Durant la Guerra Civil es retira amb la seua dona i no sera fins els anys 50 quan reprendra els contactes amb el món intel·lectual de l´illa, i, concretament, amb els cercles més catalanistes.
Després d´haver intentat sense èxit guanyar-se el prestigi com a escriptor en castellà, Villalonga aconsegueix el reconeixement dels lectors escrivint en català, però el seu problema és que tenia escassos coneixements gramaticals i normatius del català, fet que obligà els correctors de les editorials a intervenir.

Les seues obres:
Aquest escriptor no és partidari del realisme, ja que afirma que ningú pot escriure amb tanta objectivitat i, per açò, proposa de fer una interpretació psicològica de la realitat. A més a més, la seua obra té una base autobiogràfica, perquè reflecteix l´ambient aristocràtic de la seua Mallorca i del seu entorn familiar, amb personatges reals que havia conegut.
Els motius temàtics de les seues obres són molt variats: l´homosexualitat, la demència, la crítica de l´art i la literatura, les relacions amoroses entre una dona major i un jove,...
Els seus personatges masculins representen la vida més primària i la grolleria. Les dones, en canvi, són molt més representatives i simbolitzen la delicadesa, el refinament, la intel·ligència i l´equilibri.
Entre les seues obres més característiques escrites durant la postguerra destaquen les següents separades pels diferents cicles pels que passa l´escriptor:

  • "Cicle de Bearn": on descriu un món més mitificat e idealitzat. La novel·la "Bearn o la sala de les nines" publicada en 1961 (la seua versió completa en 1966) parla de Maria Antonia de Bearn una dona que sintetitza la personalitat de les dues dones estimades i idealitzades per l'autor, la seua mare i la muller.
  • “Cicle de la raó i els seus dimonis”: l´autor veu la societat de consum que l´envolta desfeta per la barbàrie i la irracionalitat. Destaquen les obres“Desenllaç de Montlleó” publicada en 1963 en català (abans, en 1958, ho intentà en castellà), “L´àngel rebel” de 1960, “Les fures” de 1967, “La gran batuda” de 1968, “La Lulú” de 1970 i “Lulú regina” de 1972.
  • “Cicle elegíac de les etapes vitals”: en este cicle Villalonga parla d´un temps retrobat, narra els records personals. Destaquen “Falses memòries de Salvador Orlan”de 1967, “La Virreyna” de 1969 i “El misantrop”de 1972.

Un exemple visual de una de les seues obres seria la següent:

MORT DE DAMA (1931)

Aquesta és un novel·la psicològica que amb el pretext de narrar l'agonía d'una dama de l'aristocracia de l'illa, satiritza la vida de la alta societat mallorquina.

En definitiva, aquesta obra es coneguda com la comèdia esperpèntica d'una Mallorca que s'acaba.


Mercé Rodoreda


Un breu e interessant resum de la seua biografía ho podem trobar explicat al següent video:

La psicologia de la dona és molt notable e important en obres seues com "La plaça del Diamant" (Colometa) o "Aloma".

aloma.jpg


WEBGRAFÍA:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Novel%C2%B7la_psicol%C3%B2gica
http://www.scribd.com/doc/11531324/64-Tema-64-La-novella-psicologica
http://www.slideshare.net/Azthenimus/novella-psicolgica
http://curs-superior.wikispaces.com/a-postguerra-prosa
http://www.youtube.com/?gl=ES&hl=es

Imatges preses del buscador google.

Fet per: MªÁngeles Millán Labrada